OBER! OBER! blog

1, 2, 3 OBER! OBER!, of is het 3, 2, 1?

OBER! OBER! - boek horeca en workshop gastvrijheid

Geschreven door: Jordy van Heese 

OBER! OBER! groeit. Zowel in de breedte als in de lengte. Misschien volg je ons op social media en heb je al het een en ander meegekregen. Het eerste officiële jaar van OBER! OBER! was een turbulent en bijzonder mooi jaar. Zo lanceerden we ons boek op 16 augustus 2021 en hadden we nooit verwacht wat daarna allemaal zou komen. In deze blog neem ik je mee in onze reis en naar wat dat voor jou of anderen kan betekenen. 

De reis van OBER! OBER! 

De dag van de lancering kan ik mij nog goed herinneren. Ik zat gespannen aan de keukentafel en was erg benieuwd wat mijn omgeving zou vinden. Ook omdat we ervoor hadden gekozen om het aan niemand, behalve onze partners, te vertellen. Onze vrienden en familie hadden geen idee en voor vele kwam het ook echt uit de lucht vallen. Ik was zelfs bang dat sommigen zich gepasseerd zouden voelen omdat ik ze niet om advies had gevraagd. Na veel leuke reacties en boekbestellingen later kwamen we erachter dat dit het begin was van iets moois. 

Stijn en ik zitten allebei altijd vol met energie en nieuwe ideeën. Toen wij werden benaderd voor het geven van een workshop over gastvrijheid, konden wij onze ideeën hierin kwijt. Nadat de eerste workshop beoordeeld werd met een 8.6 kregen we vertrouwen in ons aanbod en hadden we de smaak te pakken. Vele workshops in verschillende branches volgden en onze passie was geboren: waarde toevoegen op het gebied van gastvrijheid aan winkels, horeca en zorginstellingen. 

Als je denkt dat we er al zijn, heb je het goed mis. Want die ideeën van ons blijven komen en dat bracht ons bij het volgende: het aanbieden van Mystery Visits. Het bezoeken van een restaurant of winkel is voor ons niet nieuw, maar het aanbieden ervan en daarmee invloed hebben op de gastvrijheid wel.

Zo heb ik laatst een oog-gezondheidscheck gedaan bij een opticien in Emmen, een mystery visit wat aanleiding was tot de gastvrijheid workshop. De optometrist was stomverbaasd: ik had allerlei klachten, maar uit het onderzoek (van een uur) kwam niks en ik bleef maar vragen stellen haha. Op het einde had ze het door, maar dat geeft niets. Want deze input was van groot belang tijdens de latere workshop. 

De mogelijkheden 

Deze OBER! OBER! journey brengt ons ook bij het aanbod van vandaag de dag. Zo kennen we het boek, de workshop gastvrijheid en een mystery visit, maar heb je al nagedacht over de kracht van het combineren? Zo sluiten ze goed op elkaar aan en kunnen ze elkaar versterken in het belang van gastvrijheid van jouw bedrijf.

1: Mystery Visit

Een mystery visit is dé methode om inzicht te krijgen van het gastvrijheidsniveau binnen jouw bedrijf. Tijdens het bezoek letten we op zaken zoals: het gevoel wat wij krijgen, het gastvrijheidsniveau, de hygiëne, de etiquette, de menukaart en snelheid van service. We zijn kritisch, eerlijk en hebben de kennis en kunde in huis om het bezoek te vertalen naar kansen en bruikbare tips! 

Na afloop verwerken wij onze ervaringen in een eindrapport met advies. Wij delen wat goed is gegaan en wat beter kan. De dag na het ontvangen van het rapport kun jij de eerste verbeteringen al doorvoeren. Wat nog beter zal werken is als we dit advies gebruiken als input tijdens een workshop gastvrijheid. Zo pakken we direct de pijnpunten aan en zullen er veel herkenningspunten en inzichten volgen bij de deelnemers. Meer informatie over een Mystery Visit je hier. 

2: Workshop gastvrijheid

Het succes van jouw bedrijf valt of staat met een sprankelende service door enthousiast personeel. De juiste training is daarin cruciaal. In de drukte van alledag is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens de workshop brengen we ons enthousiasme en onze passie over op jouw personeel, zodat zij jouw bedrijf (met plezier!) naar een hoger niveau kunnen tillen. 

Dat kan vanaf nul, waarbij we eerst de huidige kennis van de groep testen en ontdekken waar behoefte aan is. Of dat kan op basis van de input uit de Mystery Visit. Gastvrijheid zit immers in ieders DNA en wij zijn van plan dat los te maken! Meer informatie over de workshop gastvrijheid vind je hier. 

3: Het boek OBER! OBER!

Na afloop van iedere workshop gastvrijheid krijgen de deelnemers een goodiebag mee met daarin het boek OBER! OBER!. Zo kunnen zij de de besproken onderdelen uit de workshop teruglezen en dient het boek als een perfect naslagwerk. 

Met OBER! OBER! krijgen jouw medewerkers met behulp van relevante praktijkvoorbeelden, concrete tips en persoonlijke ervaringen een compleet beeld van gastvrijheid, en nog veel meer! We dagen ze uit om bewuster te worden van wat nu écht belangrijk is in ‘de kunst van gastvrijheid’ en wat voor invloed zij kunnen hebben op de beleving van iedere gast. Het maakt de reis en het aanbod compleet. Meer informatie over het boek vind je hier.

Of is het 3, 2, 1? 

Of 3,1,2? De centrale vraag van deze blog. Iedere Guest Journey (gastenreis) start en eindigt voor iedereen op een ander moment. Zo ook misschien die van jou. Vele ondernemers hebben het namelijk al andersom gedaan. Op social media of op bol.com kwamen ze het boek (3) OBER! OBER! tegen. Na het lezen ervan waren zij overtuigd van de waarde. Vervolgens wilden zij dat wij langs zouden komen voor een Mystery visit (2) waarbij we de input kunnen gebruiken tijdens de workshop gastvrijheid (1). Een complete Guest Journey, maar dan net weer iets anders. Voor ons is het allemaal mogelijk en voor jou draagt het bij aan een nóg gastvrijere omgeving.  

Is dit iets voor jou of ken jij een winkel, horeca of zorginstelling die echt iets (meer) met gastvrijheid zou moeten doen? Laat het ons weten, wij zijn erg benieuwd.