OBER! OBER! blog

De verkeerde titel van ons boek

Stijn van Boxtel en Jordy van Heese - Workshop gastvrijheid en boek over horeca van OBER! OBER! in Zeeland - Twee obers, met liefde voor gastvrijheid.

Geschreven door: Jordy van Heese 

De eerste conceptversie hebben wij bij verschillende mensen uit onze doelgroep voorgelegd voor feedback met een vaste set vragen over inhoud, structuur en leesbaarheid. Dit gaf ons de tijd en kans om goed te kijken naar wat we gemaakt hadden en met name de volgende vraag: hoe we het boek wilde vermarkten.

In januari 2021 ontstond het idee van een klein e-book voor de ondernemer en de net startende in de horeca om snel en efficiënt in te werken. Deels kwam dit voort uit onze eigen ervaringen als startende en bedrijfsleider, deels kwam dit voort uit de aanstaande personeelskrapte. Er moest meer gefocust worden op de ontwikkeling en behoud van het personeel. Na een aantal maanden  bijna elke dag samen schrijven, Stijn in Leeuwarden en Jordy in Vlissingen, groeide het al snel uit tot iets groters dan dat wij in eerste instantie bedacht hadden. Dit was het moment waar we elkaar aankeken en dachten: ‘‘dit is geen e-book meer’’. OBER! OBER! was geboren!

Positioneren? 

Vanuit de marketing kennen we het STP-model, waarbij je eerst je doelgroep gaat bepalen en segmenteren (S), vervolgens kijk je naar de bereikbaarheid om te targeten (T) en werk je aan hoe je wilt overkomen door te positioneren (P). Voor ons was tijdens het schrijven duidelijk voor wie we dat deden: een startende of meer ervaren medewerker in de horeca. Ook was het helder waar deze doelgroep te vinden was: in de horeca door heel Nederland. Onze onderscheiding zat hem dus vooral in het positioneren. 

Positioneren gaat over de positie die je in wilt nemen in de perceptie van je doelgroep, ten opzichte van andere aanbieders. Anders gezegd: met welke boodschap bereik je de doelgroep het beste? Naar ons vertaald zou dat de volgende vraag zijn: waarom zou een starter of medewerker in de horeca ons boek moeten kopen en lezen? Dit was de vraag die centraal stond in 4 verschillende workshops om samen tot de kern hiervan te komen. Deze kern hebben we samengevat en in de marketing heet dat een waardepropositie. De waardepropositie gaf ons antwoord op de waarom-vraag. Het resultaat: 

OBER! OBER! – Dé gids voor de opkomende horecatijger

*****

OBER! OBER! geeft medewerkers of starters in de horeca dé kickstart om snel kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Dit boek biedt een oplossing voor de huidige inefficiënte en kostbare manier van het inwerken van personeel. Het activeert tot het vormen van een creatieve en gemotiveerde houding wat onmisbaar is voor het inwerken van horecamedewerkers.

We nemen je mee in de beleving van de gast en welke positieve invloed ji​​j ​als ​medewerker daar op kunt hebben. We leggen de horeca van ​A tot Z uit op een uitdagende en toegankelijke manier door middel van praktijkvoorbeelden, ervaringen en tips.

We leren jou de kunst van gastvrijheid, welke vaardigheden je nodig hebt om succesvol te worden én waarom iedereen minimaal één jaar in de horeca gewerkt zou moeten hebben.  

*****

Deze waardepropositie vertelt heel kort het waarom, wie, hoe en het wat van OBER! OBER!. Wij waren erg tevreden met deze positionering en konden niet wachten om het boek te vermarkten. 

Ontwikkelingen

Na de lancering van het boek ontstond de vraag naar workshops, gebaseerd op content uit het boek. We hadden de eer om workshops te mogen geven met als doel om de gastvrijheid bij bedrijven te verhogen. Kort na onze eerste workshop voor een groot hotel in Zeeland kwamen er verzoeken vanuit gezondheidszorg-instellingen, scholen en de retail. 

Onze vertrouwde horeca benadering veranderde met deze aanvragen naar een veel bredere benadering over gastvrijheid. Het bevestigt dat overal in de belevingseconomie gastvrijheid, klantvriendelijkheid of representatie belangrijk is en zeker niet alleen in de horeca.  

Terug naar de tekentafel

Echter, dit dwong ons wel om in september terug te gaan naar de tekentafel. De ontwikkelingen van het afgelopen jaar dwongen ons om kritisch naar onszelf kijken. Onze slogan: ‘dé gids voor de opkomende horecatijger’ was niet omvattend meer voor hetgeen we aan het doen waren. Wie zijn we? Wie willen we zijn? Wat willen we brengen? En voor wie willen we dat doen? Weer een aantal sessies later kwam er een nieuwe positionering, namelijk:

OBER! OBER! – Twee obers met liefde voor gastvrijheid

Met als nieuwe boek slogan:

OBER! OBER! – Hét boek om te groeien in gastvrijheid. 

Deze herpositionering geeft aan dat wij en ons bedrijf constant in ontwikkeling zijn. Het is goed om jezelf te bezinnen op waar je mee bezig bent en waar je heen wilt en op deze manier samen tot nieuwe inzichten te komen. 

Nieuwe druk 

Het boek wordt dagelijks verkocht via 6 verschillende verkooppunten waardoor wij wederom een nieuwe druk hebben moeten bestellen. Inmiddels alweer de 4e druk. De nieuwe positionering en de nieuwe slogan zijn in deze druk verwerkt, dus wanneer jij nu het boek bestelt, krijg jij OBER! OBER! in een nieuw jasje 😏

Wanneer heb jij voor het laatst naar je eigen positionering gekeken? Laat het ons weten via Instagram of info@oberober.nl, we zijn erg benieuwd! 

Met gastvrije groet, 

Stijn & Jordy

Twee obers, met liefde voor gastvrijheid