Kennismaken met Stijn & Jordy van OBER! OBER!

Over OBER! OBER!

Al op jonge leeftijd ontdekten Stijn en Jordy hun liefde voor gastvrijheid. Benieuwd naar wat ons drijft en wat er achter de twee obers schuilt? OBER! OBER! is ontstaan uit onze gedeelde frustratie van het inwerken in de gastvrijheid.Je wordt vriendelijk verwelkomt door het personeel, trekt bedrijfskleding aan en dan is het vaak een kwestie van meelopen totdat er voor je besloten wordt dat je het nu zelf kunt gaan doen.

Het ontstaan van het boek over gastvrijheid

Waar kwam de behoefte van het boek vandaan?

Jordy heeft in zijn tijd als bedrijfsleider, voorafgaand aan de opening van een strandpaviljoen, een aanpak gecreëerd die efficiënt bleek. Door middel van een uitgebreide trainingsdag en een samenvatting om thuis door te lezen werden 40 personeelsleden gewapend met de kennis en kunde die nodig was voor een voortvarende start. Ze schoten uit de startblokken en hebben een topseizoen gedraaid.

Stijn heeft door ervaring in grote internationale hotels diverse manieren van inwerken van nieuw personeel eigen gemaakt en dit gecombineerd tot één structureel plan van inwerken. We hebben onze ervaringen en tips op een gestructureerde manier in dit boek geschreven om jou de kickstart te geven in de horeca!

Het verhaal achter

Stijn van boxtel

Wanneer er gesproken wordt over iemand die echt geboren is voor de gastvrijheidsbranche, kom je bij Stijn uit. Niet alleen vanwege zijn vriendelijke uitstraling of toegankelijkheid, maar vooral vanwege zijn gedrevenheid om de gastvrijheidsbranche continue te verbeteren. Internationale ervaringen in Zuid-Afrika, Washington, Hong Kong en Londen hebben hem laten zien hoe het moet, maar ook hoe het niet moet. Deze ervaringen heeft hij allemaal verwerkt in OBER! OBER!

De laatste jaren was hij actief als restaurantmanager bij Midtown Grill, onderdeel van het Marriott Amsterdam. Nu is Stijn werkzaam als business developer bij Social Capital. Hierbij heeft hij een gezamenlijke ambitie om op een vernieuwende wijze bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt door mensen met een (on)zichtbare arbeidsbeperking aan een betaalde baan te helpen in de gastvrijheid. Drie vragen aan Stijn: 

Wat betekent gastvrijheid voor jou?

Gastvrijheid betekent voor mij ontzorgen. De behoeftes en verwachtingen identificeren en dat op elk facet te overtreffen. Op emotioneel, functioneel en sociaal vlak. 

Wat is je favoriete hoofdstuk uit het boek?

Hoofdstuk 1, ‘de kunst van gastvrijheid’ is voor mij het favoriete hoofdstuk uit het boek. Voor mij is dit de basis van het begrijpen van gastvrijheid en waar het kwartje valt dat het echt een kunst is. 

Van welke bouwsteen uit de workshop krijg jij de meeste energie? 

De bouwsteen ‘samenwerken’ geeft mij het meeste energie. Naast dat samenwerken leuk is zoeken we hier ook echt de verdieping op. Iedere keer komt er een bepaalde energie in de groep vrij waarbij er ruimte ontstaan voor openheid, feedback en de herkenning van elkaars krachten.

Business Developer bij Social Capital, ondernemer

Ober, met passie voor gastvrijheid

docent/coach bij scalda, Ondernemer

Ober, met passie voor gastvrijheid

Het verhaal achter

Jordy van Heese

Al op jonge leeftijd is Jordy vaker met een dienblad dan met een schoolboek in zijn handen te vinden. Als 19-jarige student op het HBO ontdekt hij al snel zijn liefde voor horeca en kreeg hij tijdens zijn stage in het derde jaar de kans om als bedrijfsleider een visrestaurant in het toeristische Renesse te ontwikkelen, openen én te runnen.

Na succesvolle jaren vind hij een nieuw uitdaging in zijn geboorteplaats Vlissingen en werkt hij mee aan een prachtig nieuw te bouwen restaurant aan de boulevard. Hier heeft hij zijn echte specialiteit laten gelden: het trainen en coachen van een groot team in een heel druk zomerseizoen.

Inmiddels is hij niet meer zelf actief in de horeca, maar als marketeer en ondernemer nog wel nauw betrokken. Drie vragen aan Jordy: 

Wat betekent gastvrijheid voor jou?

Gastvrijheid betekend voor mij dat je je welkom en thuis voelt op een plaats ergens anders dan thuis. 

Wat is je favoriete hoofdstuk uit het boek?

Hier moet ik eigenlijk wel meerdere hoofdstukken benoemen, namelijk hoofdstuk 3 t/m 6. De Guest Journey staat centraal in het boek en heeft een centrale rol in het verbeteren van de gastvrijheid. Deze journey stamt af van de Customer Journey, waarin ik mijn bachelorscriptie over heb geschreven en mijzelf in heb mogen specialiseren.

Van welke bouwsteen uit de workshop krijg jij de meeste energie? 

De bouwsteen ‘In or out of the box’ is mijn favoriete bouwsteen. De vaardigheden onderscheidend vermogen en creativiteit komen hierin helemaal terug. Na een flinke dosis inspiratie dagen we de deelnemers uit om een creatief, realistisch en implementeerbaar plan te bedenken om de gastvrijheid te verhogen.