Geschreven door: Stijn van Boxtel
Binnen gastvrijheid staat de mens centraal. We werken met gasten, klanten, cliënten en collega’s waar de dynamiek constant veranderd. Iedereen neemt een stukje ’thuisfront’ mee naar werk. Gewoontes, manieren van werken, waardes en niet geheel onbelangrijk, een mening. We werken samen op de vloer tijdens een shift, leveren samen bijdragen aan een project en behalen samen de doelen of KPI’s. Goed samenwerken klinkt makkelijk en heel vanzelfsprekend, maar hier komen wel een paar grondbeginselen aan te pas. Werken we wel goed samen en met plezier? Durven we elkaar feedback te geven wanneer nodig?
Drie onderdelen van succesvol samenwerken
Aan de basis van succesvol samenwerken staan in onze ogen drie onderdelen. Één is nieuwsgierig zijn, twee is vragen stellen, drie is helder kunnen luisteren. In precies die volgorde. Dit is ook de sleutel tot interne en externe gastvrijheid. Hoe beter de communicatie, hoe beter de samenwerking, hoe beter de gastvrijheid en hoe beter de resultaten.
Wanneer je interesse hebt in een OBER! OBER! workshop, gaan we met jou in gesprek over welke bouwstenen jouw organisatie nodig heeft. Je hebt de keuze uit 10 verschillende bouwstenen die de gastvrijheid binnen je organisatie kunnen verhogen. Tijdens de bouwsteen ‘goed samenwerken’ hebben we het over nieuwsgierigheid naar elkaar toe, kritische vragen durven te stellen, objectief luisteren en eerlijk feedback geven. Een deel van die kennis komt voort vanuit onze ervaring, een deel komt uit het favoriete boek wat we hebben gelezen dit jaar: Socrates op Sneakers van Elke Wiss.
Nieuwsgierig zijn is een belangrijk kenmerk in het ontwikkelen van een socratische houding en in het zijn van een fijn mens. Het betekent eigenlijk dat je weet dat je niets weet, maar dat je daar wel graag achter komt. Je kunt nieuwsgierig zijn over processen, over meningen en over oneindig veel andere dingen. Je zet je collega in een deskundige positie, zij zijn immers de expert over hun eigen ervaring of mening. Je neemt geen genoegen met een verhaal waar grijze gebieden zijn of waar dingen erg open zijn voor eigen interpretatie.
Luisteren
Door gefocust en objectief te luisteren leer je jouw collega beter kennen. Objectief luisteren betekent dat je je empathie buiten de deur laat, geen oordeel velt en alle focus legt op de gesproken woorden, intonatie en non-verbale communicatie. De ervaring is dat goed luisteren het moeilijkste aspect is binnen communicatie, maar dit tevens de verdieping biedt in een gesprek wat je verbindt met je collega’s. Er zijn drie soorten posities die je in kunt nemen tijdens een gesprek.
De ik-positie is een positie in een gesprek waar de mens van nature, onbewust, heel vaak in zit. Tijdens een verhaal van een collega bedenkt de ik-luisteraar wat ze anders hadden gedaan wanneer zij in de schoenen van je collega stonden. De ik-luisteraar bedenkt ook alvast een antwoord terwijl je collega nog bezig is om het argument te vertellen. Een collega vertelt vol enthousiasme over een nieuw idee, maar de ik-luisteraar walst daarover heen met een monoloog over hoe zij nog iets vetters hebben gelanceerd vorig jaar. Het gesprek is gekaapt en je collega denkt wel twee keer na wanneer ze weer iets willen vertellen. Niet echt relaxed voor de samenwerking.
De jij-positie is een hele fijne positie tijdens een gesprek. Je zoekt verklaring in een verhaal, stelt vragen om de wat-bedoel-JIJ zo duidelijk mogelijk te hebben. Je leert in deze positie veel over je collega, bouwt een band op en creëert een sfeer waar je respect hebt voor elkaar maar elkaar ook feedback durft te geven. Je gesprekspartner voelt zich gehoord en jij hebt de boodschap kraakhelder.
Over boodschappen gesproken, dat brengt ons op de derde positie van luisteren. De boodschap-positie is een positie in het gesprek waar we stiekem allemaal wel eens schuldig aan zijn. Tijdens een gesprek dwalen je gedachte af, je denkt na over de boodschappen voor het avondeten, dat je je kids van de crèche moet ophalen of wat je moet gaan doen wanneer je schoonouders op bezoek komen dit weekend. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, roep jezelf bij de les en neem actie. Of je zit aan tafel bij het verkeerde gesprek, of je focus is niet waar het zijn moet.
Het bewust worden van de luisterposities is stap één naar goed en objectief luisteren. Helder luisteren in combinatie met een nieuwsgierige houding is de basis in goed samenwerken. Binnenkort gaan we het hebben over een andere vaardigheid: goede vragen stellen. Waarom stellen we vragen en hoe stellen we deze?
Dit soort onderdelen behandelen we ook in onze workshops van OBER! OBER! Mocht je nieuwsgierig zijn naar andere bouwstenen waar je als klant van OBER! OBER uit kunt kiezen, check www.oberober.nl
Fijne feestdagen allemaal en probeer eens wat objectiever te luisteren tijdens het kerstdiner ;-).